10 ingredienser som kan ersätta mjöl i bakverk

10 ingredienser som kan ersätta mjöl i bakverk

Byt ut mjöl i bakverk med 10 ingredienser

Har du glutenintolerans eller letar du efter mer näringsrika (och godare) alternativ till vitt mjöl till dina desserter och varma rätter? Kolla då in den här listan med 10 ingredienser som helt eller delvis kan ersätta klassiskt vetemjöl. Stärkelse, , havrekli, mosade kikärter med mera.

1. Stärkelse

Den första ersättningen som alla hemmafruar känner till är stärkelse (majs eller potatis). Även om 100 g stärkelse innehåller ungefär samma antal kalorier som 100 g vitt mjöl, är dess främsta fördel att du kan konsumera mindre. Så två matskedar vitt mjöl motsvarar en matsked stärkelse. Till exempel vill du baka en tårta. Byt sedan ut 1/4 eller till och med 1/3 av den nödvändiga mängden mjöl i receptet med stärkelse. Använd det här tipset för alla dina rätter: bakverk, kakor och även tillbehör. Om du håller koll på din vikt, vet att stärkelse (i motsats till vitt mjöl) hjälper till att minska hungern och förbättra tarmfunktionen.

2. Baljväxter

Kokta kikärtor, bönor eller linser kan ersätta mjöl i osötade och till och med söta recept. Med till exempel tårtor eller kakor blir slutresultatet fluffigare och rejälare. Avokadons kött är också ett bra substitut för mjöl. Det finns många recept på mjölfria chokladkakor med avokado.

3. Potatismos

Mosad eller riven potatis kan också vara ett bra substitut för mjöl i dina recept. De innehåller även stärkelse, som sväller när de utsätts för fukt och värme. Om du bestämmer dig för att göra denna ovanliga twist, var försiktig och vänta tills potatismoset svalnat innan du lägger till de andra ingredienserna.

4. Nötmjöl

För att ersätta mjöl och ge mer smak till dina söta recept kan du använda nötmjöl. Den är gjord av skalade nötter (mandel, hasselnötter, valnötter) malda till ett fint pulver. Även om den innehåller mycket kalorier (t.ex. har 602 kalorier per 100 g), är den hälsosammare och mer näringsrik eftersom den är rik på antioxidanter, spårämnen, vitaminer och fleromättade fettsyror. När du lagar mat är det bara att byta ut halva mängden mjöl mot samma mängd nötmjöl.

5. Quinoa, bovete eller hirs

Quinoa, bovete och hirs är rika på näringsämnen: fibrer, mineralsalter och essentiella aminosyror, vilket gör dem till ett måste för en hälsosam kost. Du kan också ersätta vitt mjöl i muffins, kakor, pannkakor och kakor. Byt ut den nödvändiga mängden mjöl med samma mängd mald eller kokt , bovete eller hirs, och förutom fördelarna får du en maträtt med delikat smak.

6. Havre eller vetekli

Havre och vetekli, som är mycket populära som viktminskningsprodukt, kan också användas som mjölersättning i matlagning. Kli är det yttre skalet av havre- och vetekorn, så det är fastare men mindre kaloririkt. Havre- eller vetekli innehåller också mycket lösliga fibrer och pektin, vilket gör det lättare för din tarm att röra sig. Om du försöker gå ner i vikt eller bara ta hand om din figur, byt ut mjölet mot lika mycket havre eller vetekli.

7. Semolina

Semolina är ett annat populärt alternativ som kan ersätta mjöl i många recept. Innan du lagar mat, låt bara mannagryn svälla (häll mjölk eller vatten), och ersätt samma mängd vitt mjöl i receptet.

8. Kex

Du kan finhacka kexen och blanda in dem i osötade eller söta recept, vilket ger dem mer smak. Sugen på en god eller söt muffins? För att göra detta, använd de finmalda kexen och ersätt den nödvändiga mängden mjöl helt. Och eftersom kakorna redan har tillsatt smör och socker kan du spara på dessa ingredienser också.

9. Havregryn

Havregryn kan också framgångsrikt ersätta mjöl. De har fler kalorier än kli, men är mycket mer intressanta ur ett närings- och hälsoperspektiv. Det finns inga kulinariska restriktioner för dem, så använd dem för att helt ersätta mjöl i osötade eller söta kulinariska rätter.

10. Spannmålsmjöl

Spannmålsmjöl är det sista (men inte det billigaste) alternativet att ersätta vitt mjöl. Kastanj, kokos, ris, bovete, kikärtsmjöl och många andra innehåller mycket fibrer och vissa är till och med glutenfria. Om du införlivar dem i dina recept kommer du att få en smakrik, näringsrik och mer energisk måltid. När du bakar, observera att majsmjöl är tätare. Så halvera den rekommenderade mängden vitt mjöl för att undvika att kakan övergräddas eller tvärtom undergräddas.