10 livsmedel som innehåller mycket E-vitamin

10 livsmedel som innehåller mycket E-vitamin

Vitamin E gör oss snyggare, skyddar mot virus och påskyndar sårläkning. Vitamin E är en kraftfull antioxidant. Det stärker hår och naglar, förbättrar hudens kondition och bekämpar för tidigt åldrande. Det är därför det ofta kallas för “skönhetsvitaminet” och används i kosmetika mot åldrande. Fördelarna med vitamin E slutar inte där. I vår kropp fungerar den som en skyddande sköld: den stärker immuniteten, aktiverar vävnadsregenerering, förhindrar blodproppar och ökar blodkärlens styrka och elasticitet. Det främjar också absorptionen av vitamin A och D. Den rekommenderade dagliga dosen av vitamin E för vuxna är 15 mg per dag. Gravida kvinnor behöver ungefär samma mängd, och under amning ökar behovet av vitamin E till 17-19 mg per dag.

Livsmedel rik på vitamin E

  • Vetabilisk olja
  • Mandel
  • Pinjenötter
  • Broccoli
  • Mango
  • Solrosfrön
  • Avocado
  • Jordnötssmör
  • Atlantisk lax
  • Paprika

Vetabilisk olja

Den vegetabiliska oljan är rik på vitamin E. Vetegroddsolja är särskilt rik på den: en matsked ger 135 % av daglig dos av vitamin E. Ovan Dessutom sänker det kolesterolnivåerna, normaliserar ämnesomsättningen och stärker nervsystemet.

Mandel

Mandel kan ätas för sig själv eller läggas till en mängd olika rätter. Ransonerna av animaliska livsmedel kan ersättas med vegetabiliska sådana som mandelmjölk, mandelolja eller mandelmjöl. 100 g mandlar innehåller 26 mg vitamin E. De är också en värdefull källa till omega-3, protein, kalcium och fibrer. Dessutom underlättar fettsyrorna i mandel ett snabbt och enkelt upptag av vitamin E. Nutritionister rekommenderar att man äter mandelkärnor med det bruna skalet. Den har den högsta koncentrationen av antioxidantflavonoider.

Pinjenötter

Liksom mandel är pinjenötter en utmärkt källa till E-vitamin. En näve innehåller 2,7 mg vitamin E, vilket täcker 18 % av dagsbehovet. Pinjenötter är också rika på magnesium och fosfor, vilket stärker skelett, ökar energiomsättningen och förbättrar prestandan. Pinjenötter är också rika på vitamin A. Det är fettlösligt och passar därför bra med vitamin E. Men överdriv inte, för pinjenötter innehåller mycket kalorier. Pinjenötter smakar gott till pasta och kassler, samt i sallader.

Broccoli

Broccoli anses vara en av de bästa naturliga avgiftningsmedlen. Det tar bort gifter, överskott av socker, kolesterol och cancerframkallande ämnen från kroppen. Broccoli är också rik på vitamin E, och 100 g av det täcker 10 procent av det dagliga intaget av vitamin E. Broccoli kan också ätas rå, men är ännu nyttigare efter skonsam värmebehandling. Broccoli bör inte tillagas i mer än 5-10 minuter för att öka kroppens vitamininnehåll.

Mango

Alla frukter är inte rika på vitamin E, men mango är det. En halv frukt innehåller 1,5 mg vitamin E. Det är 10 procent av den dagliga mängden. Den saftiga, välsmakande tropiska frukten finns i nästan varje stormarknad. När du köper mango, var uppmärksam på hudens tillstånd. Mangoskalet får inte skadas.

Solrosfrön

Bara 43 g solrosfrön kompenserar för en dags E-vitaminbrist. Även om de inte innehåller något skadligt kolesterol, är solrosfrön nästan 80% fett och är mycket näringsrika. För att få ut det mesta av dem rekommenderar dietister att konsumera råa, oskalade frön. Utan huden är de svårare att lagra, och när de rostas går vitaminer förlorade och de blir en källa till “tomma” kalorier.

Avocado

Lägg bara till en halv avokado till din måltid för att ge 14 % av ditt dagliga E-vitaminbehov och hjälpa dig att hålla dig mätt längre. Frukten kan läggas till en sallad, spridas på rostat bröd, göras till en sås eller göras till en söt grädde. Avokado smakar också fantastiskt med citronsaft, salt och en nypa nymald svartpeppar. Även om avokado innehåller mycket fett, visar studier att om du lägger till dem i din kost kan det hjälpa dig att bränna färre kalorier och främja viktminskning.

Jordnötssmör

Jordnötssmör är inte bara en goding, det är en balanserad energikälla. Den innehåller 25 procent smältbart protein och endast 20 procent kolhydrater. Detta gör det möjligt att konsumera jordnötssmör på en lågkolhydratkost. Dessutom är jordnötssmör rikt på vitamin E. 100 g jordnötssmör täcker 45 % av det dagliga behovet av detta vitamin. Förresten, att göra en sådan pasta själv är ganska enkelt: för detta, mal jordnötterna i en mixer i 10-15 minuter. Om så önskas, förfina med salt, honung eller mörk choklad.

Atlantisk lax

Lax är packad med “ungdomens vitamin”: En biff på 200 g täcker 16 procent av det dagliga vitamin E-behovet. Lax är också en av de bästa omega-3 och omega -6 fettsyror. Vår kropp klarar inte av att syntetisera dessa själv. När vi saknar dessa ämnen blir vårt hår matt och torrt och vår hud tunnar.

Papper

Även en medelstor paprika täcker 13 procent av dagsbehovet av vitamin E. Paprikan innehåller även en daglig dos av det sällsynta P-vitaminet som stärker blodkärlen. Och hon överträffar apelsiner och citroner vad gäller askorbinsyrahalt. Att lägga till paprika i den dagliga kosten kan återställa tarmens mikroflora, sänka blodtrycket och öka immuniteten. När du väljer paprika bör du titta noga på skalet på frukten. Ju färre fläckar och bucklor den har, desto bättre behålls vitaminerna.

< h2 class="stk-block-heading__text">Det bästa sättet att konsumera vitamin E

Den nödvändiga dagliga dosen av vitamin E kan uppnås utan speciella tillskott. Eftersom nästan all mat innehåller en viss mängd E-vitamin är risken för E-vitaminbrist noll. Naturligt vitamin E är mycket mer potent än sin syntetiska motsvarighet. Vitamin E tillhör gruppen fettlösliga ämnen. För att påskynda och förbättra absorptionen, försök att kombinera E-vitaminkällor med låg fetthalt som broccoli eller paprika med vegetabiliska fetter. Det räcker att lägga till en matsked olja till salladen. Personer med E-vitaminbrist kan drabbas om deras upptag av fett försämras. Detta kan inträffa med cystisk fibros och leversjukdom. I det här fallet rekommenderas tillskott för att förhindra brist, men endast efter att ha konsulterat en läkare. Långvarig E-vitaminbrist kan leda till muskelsvaghet, försämrad koordination, dimsyn och allmän sjukdomskänsla. Enligt nutritionister absorberas E-vitamin ännu bättre när det kombineras med en annan antioxidant, C-vitamin.

< h2 class="stk-block-heading__text">E-vitamin är viktigt och viktigt

Det är involverat i många processer i människokroppen. Långvarig användning i höga doser kan dock leda till hypervitaminos. Ett överskott av åtföljs av huvudvärk, yrsel, ökad trötthet, buksmärtor och dimsyn. Under graviditeten används vitamin E, liksom andra läkemedel, endast på rekommendation av läkaren. Vitamin E förstörs av solljus, så mat bör förvaras på en plats där ljus inte kommer in. Av alla vitaminer är E-vitamin minst känsligt för värmebehandling. Det är dock lämpligt att minska tillagningstiden och använda skonsamma tillagningsmetoder. Till exempel genom att ångkoka, baka i ugnen eller bräsera. Kallpressade oljor innehåller mest E-vitamin, så det är lämpligt att lägga till dem i salladen. På grund av dess egenskaper används E-vitamin i stor utsträckning i kosmetika. Det finns i olika kosmetiska produkter: serum, oljor, krämer, emulsioner, balsam. Vitamin E är en obligatorisk komponent i produkter för behandling av känslig och irriterad hud, schampon och hårmasker, medicinskt nagellack. Det kallas inte “ungdomens vitamin” för ingenting: vitamin E används i anti-aging kosmetiska linjer såväl som i preparat för att förebygga och korrigera åldersrelaterade hudförändringar. Vitamin E gör huden smidig, ökar dess elasticitet och turgor. Det är en effektiv hudpigmenteringsfighter och används därför ofta i hudblekningsprodukter. Dessutom hjälper E-vitamin till att återställa den epidermala barriären – den används för brännskador och torr hud. Vitaminet är också användbart: det skyddar huden från miljöskador och finns i olika skyddskrämer och frostbeständiga läppstift.