Ständigt trött: 12 livsmedel som tar energi

Livsmedel som dränerar energi

Mat är en källa till styrka och energi – det är åtminstone vad vi tror. Men i många fall är det precis tvärtom: På grund av sin natur eller produkttillverkning innehåller många livsmedel speciella ämnen som berövar kroppen på energi och därmed (kan) orsaka tröghet och trötthet. Mat bör därför väljas och avnjutas mycket medvetet så att du kan möta varje dag med tillräcklig energi. Följande livsmedel drar aktivt energi från kroppen:

1. Alkohol

Alkohol hämmar produktionen av glutamat. Under normala omständigheter ökar denna stimulerande signalsubstans hjärnans aktivitet och energinivåer. Alkoholkonsumtion undertrycker denna aktivitet, så hjärnan får betydligt mindre input.

2. Ost

De flesta ostar är gjorda av komjölk, som ofta är spetsad med tillväxthormoner och antibiotika. Överdriven konsumtion av ost kan få dessa gifter och hormoner att byggas upp i kroppen och minska produktionen av testosteron. Detta leder till sämre prestationsförmåga och betydligt mindre självförtroende, särskilt hos män.

3. Mint

Mynta består av en aktiv substans – mentol. Men eftersom mentol sänker testosteronnivåerna har denna ört en betydande inverkan på manlig styrka. Därför, vid överdriven konsumtion av mynta, bör en utökad förändring av kosten övervägas.

4. Mat från burk

I grund och botten är mat från burk ett mycket praktiskt och tidsbesparande näringsalternativ. Men var försiktig: konserver innehåller stora mängder natrium och BPA (= bisfenol A) – dessa två ämnen gör att det håller i sig länge disken. Men samtidigt leder de också till förhöjt blodtryck och en störning av hela hormonbalansen.

5. Processerat kött

Processat kött som korv, hamburgare, konserverat kött och bacon innehåller mycket natrium, hormoner, konserveringsmedel och antibiotika. Dessa tillsatser bromsar blodflödet och säkerställer därmed att eventuella organ får mindre blodtillförsel (och därmed också syre). Denna fördröjning i processen visar sig snabbt i tröghet och trötthet.

6. Popcorn

Förpackningen till många typer av popcorn innehåller ämnet “perfluoroktansyra”. Denna komponent är ofta associerad med sköldkörtelsjukdom och prostataproblem. Popcornen absorberar de minsta mängderna av syran, som hämmar hormonproduktionen i sköldkörteln. Därmed stimuleras inte längre ämnesomsättningen optimalt, vilket återspeglas i minskad energi.

7. Lakrits

Lakrits innehåller bland annat ämnet “glycyrrhizin”, som sänker testosteronnivåerna. Överdriven lakritskonsumtion kan snabbt leda till potensproblem och minskad prestationsvilja. Därför bör lakrits endast konsumeras i små mängder.

8. Kaffe

Koffein är det stimulerande medlet par excellens. För koffein får dig att känna dig mer vaken och piggare, så att varje dag verkar vara mycket lättare att hantera. Överdriven konsumtion av koffein kan dock få många konsekvenser: ökad stress (som resulterar i ökad mottaglighet för stress), ökad kortisonproduktion och kronisk utmattning. Därför är det bättre att använda koffeinfritt kaffe oftare.

9. Diet lemonad

Diet lemonad innehåller ofta ett konstgjort sötningsmedel (“aspartam”), vilket gör att drycken har betydligt mindre socker och en mindre söt smak. Detta ersättningssocker har dock långtgående konsekvenser: sänkta serotoninnivåer, minskad energi, utlöser depression och minskar libido. Följaktligen är den “normala” lemonaden i mindre mängder betydligt hälsosammare än dietvarianten.

10. Godis

De flesta godis innehåller stora mängder vitt socker. Men detta socker kan leda till slöhet, slöhet och till och med många sjukdomar. Därför: godis med måtta, sträck dig hellre efter söt frukt!

11. Energidrycker

Dessa drycker är tänkta att ge kroppen energi och drivkraft. Dessa syntetiska produkter måste dock metaboliseras av levern, vilket innebär en ökad energiförbrukning för detta organ. Resultatet: organismen saknar denna energi, så att kropp och själ kommer att kännas svag och trött på lång sikt.

12. Salt och socker

Mat som innehåller salt och socker bör endast konsumeras i små mängder. Eftersom dessa två komponenter säkerställer en snabb ökning av det glykemiska indexet. Även om detta resulterar i ett snabbt utbrott av energi på kort sikt, resulterar det i ett ihållande låg på lång sikt.